Компаниите, които внедряват платформи, базирани на генеративен изкуствен интелект, сред които

...
Компаниите, които внедряват платформи, базирани на генеративен изкуствен интелект, сред които
Коментари Харесай

ЕС подготвя регулация на технологиите с изкуствен интелект

Компаниите, които внедряват платформи, основани на генеративен изкуствен интелект, измежду които е и чатботът " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT), ще би трябвало да рапортуват на управляващите в Европейския съюз за всяка употребена технология, която е обект на наредбите на Европейски Съюз за отбрана на правата на интелектуална благосъстоятелност.

Това планува авансово съглашение, реализирано в Евросъюза, което може да прокара пътя за въвеждането за първи път в света на законови правила, които са ориентирани съответно към регулацията на потреблението на технологиите, основани на изкуствен интелект (ИИ), съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия стартира правенето на план на инструкция за ИИ преди близо две години, с цел да контролира потреблението на технологията, която стана доста известна, откакто новаторската компания " Оупън Ей Ай " (OpenAI), създаде чатбота " ЧатДжиПиТи ".

Представители на Европейския парламент оповестиха, че ще придвижат плана до стадий на разглеждане, при който евродепутатите и страните от Европейски Съюз ще уточнят окончателните му елементи.

В проектодирективата се планува технологиите, основани на изкуствен интелект, да бъдат класифицирани съгласно равнището на хипотетичния риск, който те основават - от най-малък през стеснен, висок, до недопустимо висок. 

Създателите на плана за въвеждането на законови правила за регулация на потреблението на генеративен ИИ, считат, че вероятните опасности може да бъдат свързани с технологии за биометрично наблюдаване, за разпространяване на дезинформация или такива, които употребяват " дискриминационни практики ". 

От своя страна Николай Танген, началник на Норвежкия върховен фонд, който ръководи активи за 1,4 трилиона $, съобщи в изявление за " Файненшъл таймс ", че държавните управления в световен проект би трябвало да ускорят въвеждането на законови правила, които ще контролират потреблението на технологиите, основани на ИИ.

През август Норвежкият върховен декор ще разгласи " насоки към фирмите, в които влага, по отношение на по какъв начин би трябвало да употребяват изкуствения разсъдък по етичен метод ", акцентира Танген.

Норвежкият фонд има към 1,5 % от всички акции, които се търгуват на международните фондови пазари. Сред корпорациите, в които е вложил, са софтуерни колоси като " Алфабет " (Alphabet), която има " Google " (Google), " Епъл " (Apple) и " Енвидиа " (Nvidia).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР